dilluns, 13 d’octubre del 2008

Breu biografia d'Anthony Gormley


Portrait, originalmente cargada por Desmo Dave.



Antony Gormley va néixer a Londres el 1950. Al final d'una llicenciatura en Arqueologia, Aantropologia i Història de l'Art, Trinity College, Cambridge, va viatjar a l'Índia per tornar a Londres tres anys més tard a estudiar a l'Escola Central d'Art, Goldsmiths College i l'Escola Slade d'Art.

En els darrers 25 anys Antony Gormley ha revitalitzat la imatge humana en l'escultura a través d'una investigació radical del cos com un lloc de la memòria i la transformació, utilitzant el seu propi cos com a subjecte, eina i material. Des de 1990 ha ampliat la seva preocupació per la condició humana d'explorar el cos col·lectiu i la relació entre el jo i l'altre a gran escala com les instal·lacions Allotment, Critical Mass, Another Place, Domain Field, i Inside Australia. El seu recent treball cada vegada més s'involucra amb els sistemes d'energia, camps i vectors, en comptes de massa i volum definit, evident en obres com Clearing, Blind Light, Firmament and Another Singularity.

El treball d'Antony Gormley ha estat exposat àmpliament, amb exposicions individuals a tot el Regne Unit en llocs com ara la Whitechapel, la Tate i les Galeries Hayward, el British Museum i White Cube, i internacionalment en museus incloent el Museu de Louisiana a Humlebaek, la Galeria Corcoran d'Art a Washington DC, el Museu Irlandès d'Art Modern de Dublín, i el Kölnischer Kunstverein a Alemanya. Blind Light, una important exposició del seu treball, es va celebrar a la Hayward Gallery al 2007.

Ha participat en importants mostres col·lectives com la Biennal de Venècia i la Documenta 8 de Kassel. El seu treball ha recorregut Amèrica, Europa i Àsia. Angel of North i, més recentment, Quantum de núvols sobre el Tàmesi, a Greenwich es troben entre els més cèlebres, exemples de l'escultura britànica contemporània. Una de les seves principals instal·lacions, Another Place, es manté permanentment en exhibició a la platja Crosby, Merseyside.

Va ser guardonat amb el Premi Turner el 1994 i el Premi Banc del Sud per Visual Art el 1999 i es va fer una Ordre de l'Imperi Britànic (OBE) el 1997. El 2007 va ser guardonat amb el Premi Bernhard Heilige d'Escultura. Ell és un Honorary Fellow de la Royal Institute of British Architects, Trinity College, Cambridge i Jesús College, Cambridge, i ha estat un Reial Acadèmic des de 2003.